7 tips til at spare på strømmen
Når det bliver koldere og mørkere udenfor, bruger de fleste af os mere tid på at hygge os inden døre, hvilket også ofte betyder, at vi bruger mere strøm – og det kan ses på elregningen. Løsninger som varmestyring, LED-lys, døgnure og Smart Home-produkter kan hjælpe dig med at holde strømforbruget nede. Læs med her og få 7 tips til en lavere elregning og et lavere energiforbrug.I dag kan man få et bredt udvalg af produkter og løsninger, der både skåner miljøet, holder elregningen nede og hjælper dig med at lokalisere dine værste strømsyndere.
3 overordnede råd til at spare på strømmen:
Lys – LED-pærer, døgnure og Smart Home-løsninger kan hjælpe dig med at holde elregningen nede.
Varme – Varmepumper, varmegenvinding og affugtere kan være gode løsninger både for pengepungen og indeklimaet.
Strømforbrugsmålere og dyre timer – Identificér og indfang dine strømtyve, så du ikke bruger penge på unødvendig stand-by-strøm og vær opmærksom på døgnets dyre strømtimer.
1. Pas på de dyre timer
Et godt sted at starte kan være at holde igen med strømforbruget mellem kl. 17-20 fra d. 1. oktober til d. 31. marts. Her hæver de fleste netselskaber nemlig prisen for at transportere strømmen i din retning. Så overvej f.eks., om vaskemaskinen eller opvaskemaskinen absolut behøver at køre i dette tidsrum.
2. Skift til LED-pærer til gavn for både pengepung
LED-pærer er på alle måder det energieffektive alternativ til både gammeldags glødepærer og halogen. Med en levetid på op til 50 gange længere og et strømforbrug på cirka 80 % lavere, giver det sig selv, at her virkeligt er noget at spare. Mange LED-pærer er desuden dæmpbare, og jo mere de dæmpes, jo mindre strøm bruger de også. Så skru op for hyggen og ned for strømmen.
Du kan også springe ud i intelligent lysstyring med Smart Home-produkter, der kan styres direkte fra en app på din smartphone, eller programmere dine lyskilder til at tænde og slukke efter behov. Så gør det ikke noget, at du er faldet smådoven om i sofaen og har glemt at slukke lyset i entréen, for det kan klares med app’en.
3. Lad et døgnur eller Smart Home-løsninger hjælpe dig med lys- og varmestyring
Og nu vi er ved belysningen i dit hjem, så kan et døgnur eller en mekanisk timer gøre det nemt for dig at indstille, hvornår en given, tilkoblet lyskilde skal tænde og slukke. Du kan f.eks. indstille din udendørs lyskæde til først at tænde efter kl. 20, så du sparer strøm i de dyre timer.
Du kan ligeledes styre varmen ved at skifte til Smart-termostater. Med intelligent varmestyring kan du bl.a. indstille til automatisk sænkning af temperaturen om natten, eller når du ikke er hjemme. Det er også nemt at fjernstyre elvarmen eller varmepumpen i sommerhuset, så huset er dejligt lunt, når du ankommer.
4. Få installeret en varmepumpe
Netop varmepumper bruger strøm på en meget energivenlig facon, så de er et strømbesparende alternativ til andre varmekilder. F.eks. får du 4-5 kWh varme ud af din varmepumpe for hver kWh, du forbruger. Til sammenligning får du kun 1 kWh varme for hver kWh, hvis du benytter elradiator. Eller dette regnestykke: Hvis du bruger 10.000 kr. om året på varme, vil du kunne spare op til ml. 5000-7000 kr. på det årlige varmeregnskab – og det gælder også, hvis du skifter fra gas- eller oliefyring.
5. Energibevidst udluftning og bedre indeklima med varmegenvinding
Varmegenvinding går kort fortalt ud på at udnytte den varme, der i forvejen er i din bolig, ved at varmeenergien fra den luft, der suges ud af boligen, overføres til den friske luft, der føres ind. Det foregår ved hjælp af en såkaldt varmeveksler, og varmegenvinding sikrer dig således både energibevidst udluftning og et bedre indeklima.
6. Anskaf en affugter og sæt tørretumbleren på pause
En affugter hjælper dig med at fjerne fugt fra luften og sænker dermed rummets luftfugtighed. I sig selv har det mange fordele som f.eks. at sikre et bedre indeklima og forhindre skimmelsvamp i at udvikle sig, men affugteren kan også spare dig penge, hvis du i stedet for at tørre vasketøjet i en tørretumbler, som trækker en del strøm, hænger det op i et rum med en affugter. Tøjet tørrer hurtigere på denne måde, og som en bonus bliver dit tøj ikke nær så slidt på tørrestativet som i tørretumbleren – så du kan ende med også at spare penge på tøjregningen!
I dag kan man få et bredt udvalg af produkter og løsninger, der både skåner miljøet, holder elregningen nede og hjælper dig med at lokalisere dine værste strømsyndere.
7. Fang strømtyven med en strømforbrugsmåler
Ældre apparater kan sluge en del strøm, hvilket hverken er godt for miljøet eller din pengepung, men ved hjælp af en strømforbrugs- eller energimåler kan du få et overblik over, hvor meget strøm de forskellige apparater i dit hjem forbruger, og om det måske er tid til udskiftning af det gamle køleskab. Strømforbrugsmåleren skal blot tilsluttes mellem stikkontakten og det apparat, du gerne vil strømtjekke.
På samme måde kan du identificere de apparater, der står og sluger strøm, når de ikke er i brug. Når du først har pågrebet din strømtyv, er det blot at slukke på stikkontakten – eller anskaffe dig en elspareskinne – så er du sikker på, at der ikke bruges unødigt strøm.
Find energibesparende produkter hos Greenline.dk Hos Greenline.dk slukker vi aldrig for den gode service, men vi hjælper til gengæld gerne dig med at slukke for og minimere unødvendigt strømforbrug. Hos os finder du et bredt udvalg af Smart Home-produkter, døgnure og timere, LED-belysning og miljørigtige varme- og ventilationsløsninger. Har du spørgsmål, sidder vi klar til at guide og hjælpe – og så leverer vi fra dag til dag. Køb dit næste energibesparende produkt allerede i dag og kom i gang med en spare på strømmen for en mere økonomisk hverdag.
Populære produkter