Guide: Hvilken elradiator skal man vælge?
I dag bliver størstedelen af danske hjem opvarmet ved hjælp af fjernvarme eller naturgas. Dog er der også flere, der vælger at installere en smart elradiator. Det skyldes, at du får en af de nemmeste former for supplerende varmekilder. Du behøver nemlig ikke andre installationer end en stikkontakt og ledning.Installationen af en elradiator er et overskueligt gør-det-selv-arbejde for selv den uerfarne husejer. Hos Greenline anbefaler vi, at du vælger en elradiator med elektronisk eller en digital termostat. De leverer nemlig lydløs, fast og stabil varme i rummet.
Læs mere om, hvordan de forskellige typer fungerer.
Sådan fungerer en elradiator
Elradiatorer er supplerende varmekilder i hjemmet. Det kan for eksempel være opvarmning af loftsrum, gæsteværelse og hobbyrum. Dermed er varmekilden også en god løsning, hvis du vil varme et enkelt rum op.
Elradiatorer er supplerende varmekilder i hjemmet. Det kan for eksempel være opvarmning af loftsrum, gæsteværelse og hobbyrum
Måden, en elradiator fungerer på, afhænger af den type radiator, du vælger. Nogle kommer med en elektronisk termostat. Andre er med en blæser, er oliefyldt eller bliver styret over WiFi. Fælles for dem alle er, at de bruger strøm. Sæt deres stik i stikkontakten, og de er klar til brug.
Den mest kendte elradiator er den, som er opbygget omkring en masse tråde. I disse tråde bliver strømmen ledt igennem hele radiatoren, så de bliver varme. Du kan sammenligne metoden som en gammeldags brødrister, hvor trådene bliver rødglødende. I en elradiator er trådene dog gemt væk. Så brænder du dig ikke på dem.
De senere år er der også kommet mere moderne boligopvarmning. Et godt eksempel er blandt andet en elradiator med WiFi. Her får du et moderne varmepanel, som giver smartere og mere tilpasset opvarmning. Med en elradiator med WiFi kan du nemlig koble radiatoren til dit hjemmenetværk. Bagefter kan du styre varmen fra eksempelvis din smartphone - uanset hvor du er.
Gør dit hjem dejligt varmt eller køligt
Hos Greenline ønsker vi, at dit hjem er behageligt hele året. Derfor tilbyder en bred vifte af varme og ventilation fra populære mærker.
Se produkter til varme og ventilation

Hvilken elradiator skal man vælge?
Vil du gerne købe en elradiator? Hvis du ønsker det lavest mulige forbrug af strøm, så vælg radiatoren med den bedste termostat. På den måde kan du udnytte elvarmen mest muligt. Derudover skal du kigge efter, om den pågældende model har en tilstrækkelig høj effekt til at varme rummet op.
Hvor meget strøm bruger en elradiator?
Mængden af strøm fra en elradiator afhænger af flere punkter - blandt andet hvor godt dit hus er isoleret. Uanset hvad er opvarmning af huse med elradiatorer den dyreste løsning. Et andet alternativ er en luft-til-luft varmepumpe, der udnytter strømmen over dobbelt så godt.
Nogle af de ældre modeller, som blev produceret for over 30 år siden, har en såkaldt ‘bimetal-termostat’. Disse fungerer dog ikke særlig godt. Termostaterne giver nemlig et større elforbrug og har meget svingende temperaturer. Din bedste løsning er derfor at gå efter en af de moderne radiatorer med en ordentlig termostat. Så bestemmer du selv strømforbruget.
Installerer du en ny elradiator, kan du også regne med, at den holder længe. Moderne elradiatorer har nemlig typisk en levetid på 30 år eller mere. I denne periode skal du blot vedligeholde din model ved at tørre overfladen af med en klud og med jævne mellemrum. Skal du udskifte din elradiator, vil det sjældent være på grund af funktionerne, men derimod et forældet design.
Vær opmærksom på, at din elradiator ikke må være hjemmets primære opvarmningskilde, hvis du har adgang til naturgas eller fjernvarme. Det er forbudt i Danmark. Nogle huse er dog undtaget. Det gælder for eksempel sommerhuse, fritidshuse og kolonihavehuse. Er det for dyrt at installere et centralvarmesystem, er du også undtaget denne lov.
Hvad er en oliefyldt elradiator? En kendt type for elradiator er en oliefyldt elradiator. Der er tale om en radiator, der er fyldt med olie, som optager og fordeler varmen fra en el-patron og ud i radiatoren. Her bliver olie i radiatoren altså varmet op ved hjælp af strømmen.
Oliefyldte radiatorer bruger elektricitet til at opvarme olien inde i radiatoren
Med de udvendige ribber ligner olieradiatorer de "normale" radiatorer, du finder i mange danske hjem. Forskellen er, at oliefyldte radiatorer bruger elektricitet til at opvarme olien inde i radiatoren. De er typisk også udstyrede med en termostat. Dermed kan de selv slå til og fra efter behov.
Oliefyldte radiatorer reagerer lidt langsommere end andre elradiatorer. Derudover yder de typisk ikke meget mere end 500-1.000 watt. Det svarer til at kunne opvarme et rum på mellem 8 og 16 kvadratmeter. Derfor er de bedst til indendørs brug i velisolerede opholdsrum.
Disse fordele får du med en olieradiator
En oliefyldt elradiator har mange fordele. Blandt andet fordeler den en mere jævn varme end traditionelle el-paneler. Derudover har den en bedre evne til at bevare eftervarmen i længere tid. Selv når du slukker for din radiator, så fortsætter den med at afgive varme i op til 30 minutter. Energiforbruget er dog det samme som en almindelig elradiator.
Kan du ikke tåle et tørt indeklima? Så har den oliefyldte elradiator også et stort plus. Varmeelementet ligger nemlig inde i ribberne. På den måde kommer elementet ikke i kontakt med luften. Det sikrer, at luften ikke bliver tør. Dermed er den oliefyldte elradiator også din mest indeklimaneutrale løsning. Derfor skal du ikke tage særlige forholdsregler med hensyn til ventilation eller udluftning.
Nogle modeller er også med hjul. Så kan du nemt flytte varmekilden rundt mellem forskellige rum og få opvarmning dér, hvor du befinder dig. Sidder du for eksempel i et koldt sommerhus, hvor der ikke har været varme på hele vinteren? Ryk din olieradiator rundt i boligen, indtil den har opnået den temperatur, som du gerne vil have.
Ønsker du andre alternativer end en elradiator?
Vil du ikke længere varme hjemmet op med elradiatorer? Måske vil du gerne spare penge ved at skifte energikilde? Uanset hvad din grund er, er der flere alternativer.
Den mest oplagte løsning er at blive tilsluttet fjernvarme eller naturgas, hvis du bor lige ud til det. Dette skift kræver dog, at du får etableret et vandbåret varmesystem. Det vil sige rør, der fører det varme vand fra fjernvarmen eller gasfyret rundt i radiatorerne eller gulvvarmen. Til gengæld kan du nedsætte dit Co2-udslip og mindske op til 50 procent af din varmeudgift.
Nogle vælger også at supplere deres elvarme med en brændeovn for at spare på udgifterne. Det kan for eksempel være ved at installere en luft til luft-varmepumpe. Den er godt nok også eldrevet. Til gengæld kan varmepumpen udnytte strømmen cirka tre gange så godt som elradiatorerne.
Køber du din luft-til-luft-varmepumpe hos Greenline? Hos os kan du bestille installation af varmepumpen til fast pris af en KMO-godkendt montør. Så er du sikker på, at du får sat din varmepumpe korrekt op. Vi sidder også klar i vores kundecenter til at besvare dine eventuelle spørgsmål.
Derfor bør du købe en oliefyldt elradiator
Installation er nem og hurtig
Længste eftervarme af elradiatorer
Særlig god for allergikere
Populære elradiatorer