Hvad er LED pærer og hvordan virker de?
LED pærer er kommet for at blive - lær de nye lyskilder lidt bedre at kende.Lede pærer eller LED pærer?
LED for begyndere
-
LED er billigt energivenligt lys
-
Nærmest eneste lyskilde i europa
-
Forkortelse af "Light Emitting Diode"
-
En LED pærer bliver ikke varm
-
levetid på 30-50.000 timer
Lad os starte helt fra begyndelsen. Hedder det led pærer eller LED pærer? LED er en forkortelse for "light-emitting diode" eller på dansk "lys-emitterende diode". Det vil derfor være mest korrekt at omtale lyskilderne som LED (ligesom SMS, DSB og SAS). Ordet led er forøvrigt heller ikke længere dækkende for lysets kvalitet - for den kan faktisk være nærmest perfekt.
Først lidt kort historie......
Forskningen bag LED lyskilderne tog fart i 1960´erne - oprindeligt helt tilbage til 1907. Jeg skal ikke kede jer med alle detaljerne, dem er der allerede mange, der har skrevet lange bøger om.
Hvis du kan huske helt tilbage til de allerførste trådløse fjernbetjeninger, så ved du, at de anvendte lydsignaler med frekvenser, som var uden for vores hørefelt. Et af problemerne med dem var at en del husdyr kunne høre dem, hunde for eksempel. Så de var ikke så glade. Dette var med til at sætte skub i udviklingen af dioderne, i hvert fald i husets elektronik.
De efterfølgende fjernbetjeninger var med infrarøde dioder. Det infrarøde lys er nemlig ikke synligt for det menneskelige øje, og så generer det ikke husdyrene. Den store udfordring var herefter at få dioderne til at afgive et synligt lys. For først da kunne de anvendes til instrumentring, belysning og andre formål. Læg i øvrigt mærke til udtrykket "belysning", for selve lyset - det kan du slet ikke se. Du kan til gengæld opfatte refleksionerne fra det som belyses.
Nutiden
I dag er LED pærer og LED belysning generelt den teknologi, som for alvor pensionerer de gamle lyskilder. I bund og grund er en LED pære en svagstrømslyskilde. I en 230 Volt LED pære er der altid indbygget en omformer (driver) fra 230V til de 12-24 Volt, som dioden anvender. Elektronikken sidder i selve fatningen på de fleste LED pærer. Blandt andet derfor kan du opleve at pæren er lidt større end den lyskilde, den erstatter. Jo kraftigere den skal lyse jo mere elektronik skal der til, og jo større vil LED pæren ofte være.
Til svagstrømsinstallationer anvendes pærer som ikke indeholder omformere. Det betyder, at du kan forsyne dem direkte typisk fra 12 Volt, eller tilslutte dem til 230 Volt via en LED driver, eller en anden godkendt LED transformer.
LED pærer bruger markant mindre Watt end de traditionelle lyskilder, derfor vil man ofte opleve at kravet til minimumbelastning ikke kan overholdes. En LED driver anbefales derfor til svagstrøm. Den har nemlig typisk ikke nogen minimumbelastning på x antal Watt, som skal overholdes.
Lyskvaliteten
Lyskvaliteten fra de tidlige generationer af LED pærer var begrænset af teknologiens udvikling. De lyste for det meste nærmest blåt og med en evne til at gengive farver, som lå meget langt fra solens farvegengivelse på 100%. Solens farvegengivelse er referencen for målingen af farvegengivelsen, og den betegnes oftest som Ra- eller CRI-værdi.
I dag kan de nye LED pærer og LED lyskilder gengive farver med op til 95-97%.
Snyd - man kan påvirke Ra værdien ved at tilføre farvede dioder. Ulempen er at dioder med forskellige farver vil ældes forskelligt. Det betyder at pæren om nogle år, vil have en anderledes farve på lyset, men selve Ra værdien vil også ændre sig. Vær på vagt over for de billige lyskilder, og spørg ind til din forhandler. Selve lysets farve kan designes efter behovet. Helt fra glødende lys som de gamle kultrådspærer, til hvidt/blåt dagslys som er velegnet til video, foto eller måske som terapilys mod vinterdepression osv.
Ingen vej uden om...
Der er altså ikke rigtigt til at komme uden om LED pærer og LED belysning længere. Alle betingelser er nu tilstede for at benytte dem, som energirigtige og miljøvenlige erstatninger for gløde- og sparepærer samt lysstofsrør.
Se vores udvalg af LED pærer