Hvordan fungerer en solcelle?
Ved du, hvad en solcelle er? Den producerer strøm af solens stråler. Det er faktisk virkelig effektivt, og så holder solceller i mange år. Bliv klogere på, hvordan en solcelle fungerer, og se vores udvalg af solcellelamper.Hvad er en solcelle?
En solcelle er et anlæg, der hjælper med at producere elektricitet ved hjælp af den såkaldte fotoelektriske effekt. Det er selve lyset, der aktiverer solcellen og ikke solstrålerne. Solceller producerer altså el i modsætning til solfangere, der bruger solens varme til at skabe varmt vand eller luft.
På den måde er solceller med til at give strøm i dit hjem ud fra solens lys – også når det er overskyet. Du har højst sandsynligt også set dem på store græsarealer og på flere hustage i byerne: store, sorte eller blå paneler i snorlige rækker. Men solceller har faktisk længe været brugt i rumfarten og senere til specielle anvendelser på jorden.
Solceller producerer jævnstrøm, som du kan bruge som en erstatning til dit nuværende strømanlæg.
De virker helt uden bevægelige dele, og der er derfor tale om en driftssikker teknologi. Metoden er dermed effektiv og en vedvarende kilde til elektricitet, som både er energi- og økonomivenlig. Med et solcelleanlæg kan du derfor spare på dit elforbrug.
Og du behøver ikke kun blive spare på strømmen udenfor i haven. Hos Greenline har vi også et bredt udvalg af LED-pærer og LED-lys i den bedste kvalitet.

Hvordan fungerer en solcelle?
Solceller fungerer ved, at lyset fra solens stråler bliver omdannet til strøm. Det vil sige, at solceller omsætter strålingsenergi fra solens stråler til elektricitet.
Fænomenet bliver kaldt for den fotoelektriske effekt, hvor elektroner bliver udsendt fra solcellens overflade, når overfladen bliver udsat og absorberer sollysets elektromagnetiske stråling med en vis mængde fotoner (energipartikler).
Fakta om solceller
En solcelle aktiveres, når den rammes af solens kortbølgede indstråling, altså lyset fra solen.
Det skyldes, at de fleste solceller er lavet af grundstoffet silicium. På hver side af siliciummet er der tilføjet grundstofferne bor og fosfor, der skaber et elektrisk felt. Når solcellen derfor belyses, bliver de frie elektroner i grundstoffet, der normalt er låst fast, ”slået løs” af lysets energirige fotoner.
Det gør, at elektronerne naturligt vil bevæge sig fra den negativt til den positivt ladede side af solcellen. Med solens energi går de altså fra at flytte sig i én retning til at bevæge sig frit rundt. Her bliver de opfanget af et fintmasket, elektrisk ledende gitter på solcellens forside. Det skaber en negativ pol på solcellens forside.
Som resultat kommer der et negativt spændingsforskel på 0,6 volt mellem solcellens for- og bagside. Når de to sider er forbundet af et elektrisk kredsløb, bliver der dermed dannet jævnstrøm.
Før energien kan blive brugt i din stikkontakt, skal du ofte bruge en såkaldt inverter.
Sådan virker de forskellige typer solceller
I dag kan du købe mange forskellige slags solceller. Der er heller ikke kun ét slags anlæg, du kan finde på markedet. Mere præcist findes der i dag tre hovedtyper af solceller: tyndfilmssolceller, monokrystallinske solceller og polykrystallinske solceller.
Alle tre solceller virker på samme måde, men adskiller sig fra hinanden på blandt andet design og overflade.
For eksempel adskiller tyndfilmssolceller sig meget fra de to andre typer. Som navnet antyder, er overfladen nemlig lavet af tyndfilm. Det skaber en mørk, ensartet overflade, og så er solcellen mere effektiv i gråvejr. En ulempe er, at tyndfilmssolceller ikke er lige så effektive som krystallinske solceller. Til gengæld tåler de bedre varme end de krystallinske og er ofte billigere.

Monokrystallinske solceller er den mest populære type solcelle hos private i Danmark. Det er fordi, det er den mest effektive af de tre typer solceller. Den ensartede overflade kommer af, at hver celle opbygget af én krystalstruktur, der peger i den samme retning. Lyset rammer derfor kun solcellen i den ene retning, hvilket giver solcellen et roligt udseende.
Endelig er der også polykrystallinske solceller, der består af forskellige siliciumkrystaller per celle. Det får lyset til at reflektere, så der opstår en karakteristisk blå farve, der ofte har flere nuancer. De polykrystallinske solceller er velegnede til bygningsintegrerede løsninger, hvor solceller for eksempel erstatter glas. Et minus er, at de ikke er lige så effektive som monokrystallinske solceller.
Hos Greenline har vi også pæne solcellelamper med lang levetid. På den måde kan du også skabe en hyggelig belysning i haven eller på terrassen uden at tænke over lange ledninger.
Få mest gavn af dine solceller
Solceller producerer jævnstrøm, som du kan bruge som en erstatning til dit nuværende strømanlæg. Hvor mange solceller, du skal bruge, afhænger blandt andet af din families forbrug og behov. Det betyder, at jo højere et strømforbrug huset har, jo flere solceller har du brug for.
Men før energien kan blive brugt i din stikkontakt, skal du ofte bruge en såkaldt inverter - også kendt som en vekselretter eller en transformer. Den placerer du i nærheden af din elmåler, så du kan du omdanne solcellens jævnstrøm til vekselstrøm – og dermed producere elektricitet til hjemmet.
Selve solcelleanlægget placeres, så det får så meget sollys som muligt – for eksempel mod sydøst og sydvest. Her bør du også justere hældningen til mellem 15 og 60 grader. Dog er processen ikke afhængig af direkte sollys. Solceller producerer nemlig også elektrisk strøm i overskyet vejr – dog kan det være i mindre mængder.
Faktisk fungerer solceller bedst ved lave temperaturer. Hver gang temperaturen stiger med én grad over 25 grader, falder effekten nemlig med cirka 0,5 procent. Er temperaturen på 15 grader på en solrig forårsdag, kan solcellernes effektivitet stige med cirka fem procent.
Vær opmærksom på eventuelle regler for, hvordan husets facade skal ske ud, hvis du vil placere solceller på taget. Derudover bør du undersøge, om der kan komme generende refleksioner, og om der er skyggende træer, bygninger, flagstænger eller lignende. Skygge og vinkling påvirker nemlig lysindfaldet fra solen, hvilket kan øge eller trække ned i cellernes produktivitet.
Få vejledning af fagkyndig kundeservice
Du kan få endnu mere ud af dit hjem med vores brede udvalg af produkter til hus og have. Find alt fra værktøj, brandsikkerhed og udendørs lamper. Vi hjælper dig gerne med både rådgivning og vejledning, hvis du er i tvivl.
Vores personale består nemlig af blandt andet fagkyndige personer, der forstår sig i el-artikler til både private og erhverv. Faktisk har vi mere end 40 års erfaring – og selvom alt bliver klaret over nettet, så er vores hjælp altid lige i nærheden.
Finder du ikke den vare, du leder efter? Så vil vores kundecenter ikke vige tilbage for at finde det bedste alternativ til dig – og vi bestiller også gerne varen hjem, hvis vi kan.
Populære solcellelamper