LED pærer: Der er mange penge at spare - hvis du vælger rigtigt
LED lys, nej tak det lyser alt for underligt. Men kan det nu også passe?Der er så mange LED pærer at vælge mellem
Har du prøvet at stå der i byggemarkedet...hvad skal jeg vælge? De lyser i forskellige farver, styrker og nogle er pænere end andre. Det er nemt at komme hjem med den forkerte LED lyskilde. Her får du 3 konkrete råd til dit valg af LED lys. Målet med indlægget er at hjælpe dig frem til det rigtige valg til netop dit behov. Læs med og find vej i junglen.
De tre råd får du her. Hvor? Hvor meget? Dæmpning - nu eller senere?
Så enkelt er det faktisk, men måske har du behov for at vide, hvad der ligger til grund for de 3 råd.
For hvad er en LED pære egentlig?
De findes i mange former og variationer. LED projektører, LED spot, LED pærer 12V, LED bånd , LED pærer E27 og mange flere varianter. Alle LED pærer er opbygget af en eller flere små dioder, som lyser når de får en spænding på enten 12 volt eller 24 volt.
Fra din stikkontakt eller fatning kommer der 220-240 volt ud. De 220-240 volt skal altså omformes til 12 volt eller 24 volt, dette foregår i selve pæren eller i en separat LED driver. I alle LED pærer og spots til 220-240 volt sidder der en lille LED driver (det er en lille 12-24V transformer med meget lav belastning - fra 0 Watt). LED spots og pærer til lamper med 220-240 volt vil altså ofte være lidt større end de almindelige tilsvarende lyskilder.
Modsat de almindelige glødepærer hvor en metaltråd afgav en farve (måles i kelvin, hvor 2700 Kelvin er normalen for en glødepære), som var ret ens uanset pærevalget, så kan en diode produceres til at lyse i netop den farve, der er behov for.
Der er altså pludselig kommet mange forskellige farver på markedet, som vi ikke hidtil har behøvet at bekymre os om. Det var i princippet bare et spørgsmål om at tage en pære fra hylden.
Lyset fra de moderne kraftige dioder stråler primært fremad og til siden, ikke bagud. En helt almindelig glødepære kunne sprede lyset 360° ud fra lyskilden, og dermed også bagud. Derfor har selve opbygningen af pæren en stor betydning for, hvordan du oplever lysets fordeling. Glødepæren gav dig som standard en garanti for 98-99% korrekt farvegengivelse i forhold til solens lys. Farvegengivelse kaldes også for Ra værdi, eller CRI (colour rendering index). Direkte sollys er 100%, alt andet afviger herfra med en % sats.
Lysstofrør og sparepærer giver som standard 80%, og specialrør kan fås med 90% LED pærer gengiver farver op til 95% korrekt. Til arbejdsbelysning skal der anvendes minimum 80% korrekt farvegengivelse. Så der er altså pludselig blevet en hel del mere at tænke over. Og her kommer vi til de gode råd:
Råd nummer 1: Tænk over hvor skal din LED pære anvendes?
I opholdsrum, badeværelser og forretninger er farvegengivelsen vigtig, den skal helst over 90%. På gangarealer, i bryggerset, værksteder, lager osv. er den mindre vigtig, her er 80% ofte nok. Farven på lyskilden er en smagssag, men som udgangspunkt er 2700-3000 Kelvin almindeligt i beboelse, udendørs er 2500-2700 Kelvin almindeligt. I butikker, arbejdsområder m.m. anvendes ofte 3000-4000 Kelvin. Der er endda forskning, som peger på at for høje Kelvin grader, kan have en negativ effekt på din søvn. Fra 4000 kelvin og op begynder det at minde om dagslys, og man mener, at vores hjerner holdes mere aktive i omgivelser med dagslys. Det er jo også mest naturligt at gå i seng, når det er mørkt og stå op, når det er lyst, så på den måde giver det god mening.
Lysets retning kan også have en betydning. Særligt i lamper med mere eller mindre transparente skærme, eller reflektorer (eksempelvis PH5 lampen), vil en LED pære, som primært sender lyset fremad, give en mørk effekt i den øvre del og en meget lys effekt i den nedre del af skærmen. Overvej derfor om spredningen af pærens lys er tilstrækkelig til din lampe.
Råd nummer 2: Hvor meget lys har du behov for?
Watt er ikke længere en fast måleenhed for pærens lysstyrke, men udelukkende for den forbrug. Du skal derfor kigge efter lumen (forkortes lm), som er en betegnelse for lysstyrken. Når dette så er skrevet, så svinger lumen fra pære til pære, og det kan derfor være en god idé at se, hvad forhandleren opgiver at pæren svarer til - med den usikkerhed der kan være. Heldigvis er der returret, så man kan altid fortryde sit køb og en god forhandler vil ikke stille sig på bagbenene, hvis bare produktet returneres i tilsvarende og salgbar stand.
Igen skal du overveje, hvilken lampe du monterer LED pæren i. Store designerlamper kræver ofte mange lumen, da de udnytter lysets reflektioner til at skabe et flot og stemningsfuldt lys.
Råd nummer 3: Dæmpning - nu eller måske senere?
Dæmpning af glødepærer er intet problem, så længe dæmperens minimumsbelastning er overholdt vil det virke - uanset dæmpertypen. LED pærer og LED spots er mere kræsne. De kan enten dæmpes eller ikke dæmpes. Det afhænger af, om den før omtalte driver i pæren er dæmpbar, prisen er derved også højere for en dæmpbar pære.
Ofte vil de helst dæmpes efter det princip som kaldes CR (bagkant), eller i nogle tilfælde LR (forkant). En god forhandler vil naturligvis teste deres pærer, og oplyse hvilke dæmpere der passer til pæren. Hos Greenline har vi lavet et decideret testforløb hvor de mest solgte dæmpere bliver "målt og vejet" på deres evne til at dæmpe de pågældende pærer. Levetiden på LED pærer er meget lang. Helt op til 10-15 gange levetiden af en almindelig tilsvarende lyskilde. Så det er værd at overveje om du i fremtiden vil have mulighed for at dæmpe dine belysning.
Hvad kan du så spare ved at vælge LED belysning?
Helt præcist kan det ikke blive uden at kende til den konkrete installation, men der er rigtig mange penge at hente. En beregning over levetiden på en enkelt LED pære, som svarer til 60W, viser at det kan løbe op på ca. kr. 4.000,- Besparelsen opnås ved at regne prisen på nye 60W pærer ind i den totale besparelse, og det faktisk særligt her investeringen tjenes hjem. Dertil kommer den besparelse der vil opnås på strømforbruget.
Det er klart at det rigtige valg derfor har en stor betydning. Vælger du en LED pære eller LED spot, som du ikke bliver tilfreds med så er det dyrt at skifte på et senere tidspunkt. I TV2´s program "energirådgiverne" udskiftede de til LED pærer E27 fatning. Besparelsen var markant, og ikke mindst overraskelsen i testfamiliens øjne da de rent faktisk lyste helt perfekt, kunne ikke understrege budskabet bedre. LED lys kan sagtens både være flot og spare dig for mange penge.
Se vores udvalg af LED pærer