LED pærer - vælg rigtigt ud fra 5 enkle spørgsmål
LED pærer - det er jo en jungle. Hvordan skal man vælge rigtigt? Stil 5 spørgsmål til dig selv - inden du handler.Her er de 5 spørgsmål, du skal stille om LED pærer:
- Hvilken lysfarve / kelvingrad skal de have?
- Hvilken lyskvalitet skal de have?
- Skal de kunne dæmpes?
- Hvilken type lampe skal de sidde i?
- Hvad koster pæren?
Læg mærke til at prisen er det sidste, du skal spørge om når du handler LED pærer...læs videre og find ud af hvorfor.
Det var nemmere før....
Det var anderledes med glødepærerne. Der var stort set kun 2 muligheder og et fast antal watt at vælge mellem. Enten valgte man det bløde lys fra de matte pærer, eller det lidt kraftigere og mere skyggeskabende lys fra de klare lyskilder. Herfra var det et spørgsmål om at komme hjem med den rigtige fatningsstørrelse og det rigtige antal watt. For resten - hvis du er i tvivl om det med fatningens størrelse. E14 er den "lille" skruefatning og E27 er den "store". Hvis du vil vide mere, så står E´et for Edison (Thomas Edison), som opfandt glødepæren med skruefatningen. Tallet 14 og 27 er diameteren på fatningen i millimeter. Der findes faktisk flere størrelser, større og mindre, eksempelvis E40 - fatningen er derfor en 40 mm. bred skruefatning.
Der findes mange andre fatninger, til 230V spots hedder de GU10 og til 12V kan de have flere fatningstyper. Kontakt din forhandler, hvis du har brug for vejledning til at vælge den rigtige fatning og pære.
Nå, men vi skal videre, for det (på nær det med fatningen) er fortid. Groft sagt så kan LED pærer bygges til et helt specifikt formål, det er blot et spørgsmål om at samle dem af de rigtige komponenter. Derfor er der så meget at vælge mellem, og der er forskel på hvilket LED lys du ender op med. Det kan være både godt og mindre godt - og i værste tilfælde skidt. Inden du går på internettet eller ned i det lokale byggemarked, så skal du løbe spørgsmålene igennem.
Men allerførst spørg dig selv, om du egentlig kan se lys? Nej, det kan du faktisk ikke. Lys eksisterer udelukkende, fordi det reflekteres af noget, og fordi dit øje opfatter reflektionen. Det kan være fra din hud, en bøf eller måske en blomstereng på en forårsdag. Derfor er det vigtigt, hvilke lyskilder du sætter til at skabe reflektionen.
1 Hvilken lysfarve skal jeg vælge til mine LED pærer?
Det kommer an på hvor de skal anvendes. På arbejdet, i hjemmet, i skuret eller udendørs? Til arbejdsbelysning er der et krav om minimums 80% korrekt farvegengivelse, det kaldes også for Ra/CRI værdi (det kommer vi til). Men du skal overveje hvilken farve lyset skal have - og det er nyt i forhold til glødepæren som altid lyste i samme farve. Lysfarven, den kaldes for Kelvin. Det gør den fordi Lord Kelvin fandt på at opdele farver i temperaturer. Tænk evt. på smeden, som opvarmer et stykke sort jern. Det bliver først rødt, senere hvidt og hvis der for alvor knokles på med blæsebælgen, ender metallet som en blålig gasart. Glødepæren lyste med 2700 Kelvin, som er den temperatur metalglødetråden i pæren opnår ved fuld styrke.
På arbejdet skal lyset gerne være mere energiskabende (nærme sig dagslys). Det betyder, at du skal vælge 3-4000 Kelvin. I hjemmet bør du generelt holde Kelvin graden på 2700-3000 og maksimalt 4000 Kelvin. Forskere peger faktisk på, at højere kelvingrader tæt på sengetiden kan give søvnbesvær, her er især fjernsyn, tablets og smartphones problematiske, da de ofte afgiver lys på langt over 4000 Kelvin. Vi er nemlig lidt lige som hønsene. Når det er lyst står vi op og er aktive, når skumringen sætter ind, kryber vi ind i vores huler igen, og vi sover helst når det er mørkt. Brug derfor "dagslys" der hvor du arbejder, og brug de lave kelvingrader under 3000, der hvor du skal hygge, slappe af og senere sove.
2 Hvilken lyskvalitet ønsker du?
Det er altid godt at vælge det bedste, men hvordan? Og hvordan undgår du de værste En tommelfingerregel er at LED lys bør vælges ud fra det område, der skal belyses, og her er det Ra/CRI/farvegengivelsen du skal holde fokus på. Inden du går videre så husk på det med at lys er usynligt med mindre det rammer noget, og der er et øje, der opfatter det.
Ra værdien er opkaldt efter solguden Ra - og det giver ret god mening, for det er netop solen, som er udgangspunktet for tallet. Solens lys vil altid repræsentere alle farver i farvespektret = Ra værdi på 100. Altså den korrekte farveoplevelse (set med det menneskelige øje). Alt andet kunstig belysning vil afvige negativt herfra - undtaget glødepæren som giver 99-100% i Ra værdi, men faktisk primært i det gul/røde farvespektrum.
Lysstofsrør og sparepærer er store syndere, de giver nemlig kun ca. 80% korrekt farvegengivelse i et meget ringe farvespektrum. Det, der belyses, vil derfor opfattes lidt dødt i det. Kig eventuelt på en bøf eller en buket blomster udenfor i sollyset, og tag den derefter med ind under en sparepære. Så ser du tydeligt forskellen.
LED er som udgangspunkt meget bedre end lysstofrør og sparepærer. Selv om Ra værdien kun er 80% så er LED bedre, da de som hovedregel har et bredere farvespektrum. Der findes LED pærer som lyser med op til 97% korrekt farvegengivelse. SunFlux er et godt eksempel på en producent af LED lys, som har fokus på høj lyskvalitet og naturtro farvegengivelse.
3 Kan eller skal dine LED pærer kunne dæmpes?
Dæmpning af LED er en udfordring, men den seriøse forhandler af LED lys kan godt hjælpe dig på vej. LED pærer er elektroniske lyskilder, og deres strømforbrug er meget lavt. Det skaber udfordringer for producenterne af pærerne men også af egnede lysdæmpere.
Glødepæren var nærmest ligeglad, men når elektronikken i en LED pære skal tale sammen med en dæmper, så kræver det pludselig en hel del mere af begge dele. LED pærer lever længe, så dit behov kan sagtens nå at ændre sig i pærens levetid. Tænk derfor lidt frem i tiden.
Kan du forestille dig at skulle dæmpe dem senere, og hvad nu hvis du vil bruge dem et andet sted, hvor der er behov for dæmpning?
4 Hvilken type lampe skal de sidde i?
Du har sikkert haft en lommelygte. Den lyste måske kun fremad, men du kunne sprede lyset lidt mere ved at dreje på parabolen. LED pærer kan lyse på mange måder. Det kommer an på, hvordan dioderne er placeret i selve pæren. En traditionel diode sender lyset udad i ca. 160°, så den lyser altså ikke bagud. LED pærer der benytter filamenter kan dog fordele lyset bedre.
Det kan derfor være et problem i en lampe med en skærm, som tillader at der kommer lys gennem eller ud fra den. Her vil en LED pære med 160° spredning skabe en lys og en mørk del af lampeskærmen. Hvis skærmen ikke er transparent og pæren kun skal lyse fremad, som en lommelygte, så er det typisk ikke et problem. Vælg derfor LED pærer udfra om de skal lyse 360° rundt eller om du kan nøjes med mindre.
I spots kan man med fordel vælge spotpærer med 60° spredning når lofthøjden er begrænset. Standarden er dog 38° til 40° for de fleste spots. Hvis dine pærer skal sidde udendørs bør du sikre dig at pæren kan tåle det. Vær i øvrigt opmærksom på at LED pærer generelt ikke må monteres i helt lukkede lamper (både indedørs og udendørs). De skal kunne ventilere og slippe af med varmen, elektronikken tåler ikke for meget varme. Derfor er der en risiko for at levetiden reduceres i de helt lukkede lamper.
5 Hvad koster min LED pære?
Prisen er faktisk slet ikke så vigtigt. Pengene skal du nok tjene hjem. LED lys betaler sig nemlig altid, men det betaler sig allerbedst hvis du er tilfreds i første omgang. Gå derfor kritisk efter kvalitet. En seriøs forhandler anbefaler ikke bare 5 pærer for 200,- De vil spørge ind til dit konkrete behov og vejlede dig ud fra det. De bedste tester selv lyskilderne og offentliggør resultatet af testen.
Med de nye LED pærer er det altså blevet en tillidssag at vælge den belysning, du skal leve med i de næste 10 til 20 år. Med andre ord er det lidt som at købe ny bil, et hus eller tage et banklån.
Køb derfor din LED belysning hvor du føler dig tryg og bliver godt behandlet, samt der hvor du kan få svar på dine spørgsmål. Du kan altid kontakte Greenline.dk, hvis du har brug for hjælp til dit valg af LED belysning. Vi kan kontaktes på 70 22 20 26.
Se vores udvalg af LED pærer