Nyt LK Fuga design. Usynligt, men mærkbart
LK Fuga blev introduceret i 1981, og nu er den populære klassiker blevet nærmest helt ny.LK Fuga - din trofaste kontakt siden 1981
Når lyset tændes overalt i Danmark, så er det for det meste med et klik på de prisbelønnede LK Fuga kontakter, som Jørgen Juhl designede hos Lauritz Knudsen tilbage i 1981. Siden da er Fuga serien blevet løbende opdateret, og nu er næsten alt blevet nyt - på nær udseendet.
Det bedste er taget fra Opus
Med introduktionen af Opus 66 serien fik LK Fuga senere en "storebror".
Opus 66 designserien har ikke vundet stort indpas i de private hjem. Indtil videre er den mest udbredt i erhvervsbebyggelser, og du kender den måske fra kontoret.
Årsagen skyldes nok, at vi er vant til det, vi kender - LK Fuga. Opus serien har nemlig mange fordele, som LK Fuga serien har måtte undvære, og som installatører har sat pris på.
Derfor har LK taget det bedste fra Opus 66 og tilpasset det til de mindre LK Fuga enheder. Ændringerne vil ske løbende i løbet af det første kvartal i 2016, en del af de nye moduler er allerede i omløb.
Hvilke ændringer er der så sket?
Den måske største ændring er, at der nu kan termineres ledere på op til 2,5 kvd. bløde (PVT) og stive ledere (PVL) i alle Fuga modulerne. Begge typer ledere kan anvendes samtidig, men ikke i samme terminalhul. Montagen af lederne går også langt hurtigere end på de gamle moduler - dejligt.
Med den større kvadrat følger også at modulerne nu er godkendt til 16 ampere (A).
Den næste store ændring, som man vil lægge mærke til er, at tangenterne til de nye versioner ikke passer til de gamle og omvendt.
I første omgang er det lidt belastende, for nu skal man tænke over hvilken version, man har. Den gamle version havde nogle V-formede holdere på bagsiden. Den nye version har "C"-formede holdere.
...men mon ikke vi bliver glade for, at de nye tangenter sidder pænere og mere ensartet. Især på kroneafbrydere (dem med to afbrydere i samme modul) kunne tangenterne ofte sidde skævt i forhold til hinanden - det skulle være slut nu.
Når der skal etableres kiptryk, så vil elektrikere også lægge mærke til, at den gamle fjeder til Fuga ikke længere passer bag de nye tangenter. Der skal Opus 66 bladfjederen bruges i stedet.
Fuga modulets bagpart er blevet lidt større, og det kan skabe lidt bøvl. Det kan nemlig knibe med pladsen i de helt gamle men for længst udgåede dåser. Her er det nødvendigt at udskifte til nyt materiel. Eller at bestille de gamle Fuga enheder som reservedele - det bliver de bare ikke billigere af...
En lille blå LED indikator med 5 kombinationsmuligheder bag tangenten er et helt nyt tilvalg. Særligt i installationer med korrespondance kan LED´en anvendes som permanent ledelys, eller kun når lyset er slukket. Indikatoren er også velegnet, hvor der synligt skal indikeres for enten tændt eller slukket.
Der kommer også helt nye og spændende muligheder: en trækafbryder (med snoretræk) med og uden LED, en helt ny LED erstatning for den gamle glimlampe (nu med ensartet lys i hele lampen), der kommer en rød/grøn start/stop 2 x 1 polet, og en henholdsvis rød/stop og grøn/start afbryder med samme farve glimlampe samt en ny nøgleafbryder med og uden LED.
De nye moduler giver også en ændret oplevelse af betjeningen af LK Fuga. De er blevet mere støjsvage, samtidig er selve oplevelsen ved at trykke på tangenten er forbedret. Alt i alt er Fuga serien blevet forandret temmelig gennemgribende. Ofte opleves store forandringer som ulemper i starten, men mon ikke de nye muligheder og den forbedrede brugeroplevelse vil overvinde ulemperne ret hurtigt.
Udvalgte produkter fra LK Fuga serien