Guide til montering af spots i gipsloft
Belysning er blandt de vigtigste elementer i et rum, uanset om lyset skal skabe en hyggelig stemning eller en optimal arbejdsbelysning. Her er indbygningsspots velegnede til begge formål, og de egner sig især til gipslofter, da gips er et nemt materiale at arbejde med, når der skal bores huller til montering af spots.
Du bør dog være opmærksom på, at du ikke uden videre må give dig i kast med montering af spots i gipsloft. Hvis arbejdet ikke bliver udført korrekt, kan det medføre brandfare. Derfor skal arbejdet altid blive gjort af en autoriseret el-installatør. Alligevel kan du dog godt forberede arbejdet.
Værd at vide om montering af spots i gipsloft
Vidste du at ...
… du ikke selv må installere spots i loftet? Det kræver en autoriseret el-installatør at montere spots, uanset om lamperne bliver monteret direkte i isoleringen eller i et nedsænket gipsloft. Du må dog gerne montere lavvolt-spots under køkkenskabet og lignende steder.
Indbygningsspots er typisk det, der menes, når der bliver talt om spots i loftet. Indbygningsspots er en populær løsning, som ses overalt i danske hjem – og det er ikke uden grund. Lamperne giver en god og jævn belysning, uanset om du skal bruge lys i køkkenet, på badeværelset, entréen eller ethvert andet rum, som kræver en fornuftig og diskret lyskilde.
Som nævnt må du ikke selv montere spots i loftet, da det anses som en fast installation. Du må dog gerne forberede arbejdet til el-installationen – eksempelvis ved at købe de rigtige spots og gøre klar til monteringsarbejdet. Det er vigtigt, at du vælger de rigtige spots på forhånd, så du er sikker på, at de passer til loftet.
Sådan bliver spots i gipsloft monteret
- Indkøb de korrekte spots
- Bor huller i loftet, hvor spotlyset skal sidde
- Elinstallatøren trækker kabler og monterer spots
Montering af spots direkte i isolering
Før i tiden anvendte man ofte en såkaldt safebox, når der skulle blive sat spots. Safeboxen blev monteret ovenover lamperne, så der var god afstand til isoleringen. I dag er mange spots godkendt til montering direkte i isoleringen. Det gør arbejdet med at montere spotlys i gipsloft væsentlige nemmere, og du sparer derfor tid på installationen.
Du bør af samme årsag altid vælge spots, som egner sig til montering direkte i isolering, da disse ikke kræver en særligt høj indbygningshøjde. Det er derfor lettere at montere spots i et nedsænket gipsloft, hvor der ikke er så meget plads. Indbygningshøjden varierer meget, og du bør derfor sikre dig, at der er plads til de enkelte spots.
Hvilke spots skal jeg vælge til montering i gipsloft?
Normalt er indbygningsspots udstyret med en fjeder, som holder dem oppe. Det er som udgangspunkt en fornuftig løsning, men der er dog den ulempe, at de kan blive presset ned, hvis der eksempelvis er isolering, som yder modstand på lamperne. Det resulterer i, at de ikke sidder helt tæt ved loftet.
Vælg spots i den rigtige størrelse, så du undgår, at elinstallatøren bruger unødvendigt lang tid på monteringen.
Løsningen kan være en Quick Install-indbygningsspot fra Nordtronic. Den gør, at dine spots er hurtigere at montere, og de sidder plant til loftet, da Quck Install-indbygningsspots har modhager, som bliver skruet ned for at yde ekstra støtte til spotten. Skruemodhagerne sikrer, at dine indbygningsspots bliver, hvor de skal være, så du opnår et pænt og ensartet resultat.
Quick Install-indbygningsspots er nemme at installere, og el-installatøren kan derfor klare arbejdet væsentligt hurtigere. Han eller hun skal ikke bøvle med billige skrueklemmer eller installation af en safebox i forbindelse med montering af spots i gipsloft – eller en hvilken som helst anden loftstype, for den sags skyld.
Du bør vælge indbygningsspots med LED
3 fordele ved at montere spots i loftet
- Lyser rummet flot op
- Diskret løsning
- Skaber et godt lys
Når du vælger spots til montering i gipsloft, er det en god idé at vælge spots med LED-pærer. LED giver et stabilt lys, og samtidig sparer du penge på elregningen. Faktisk kan du spare helt op til 80 procent på elregningen, hvis du vælger LED frem for halogenpærer, og så holder de op til fire gange længere.
Generelt har LED en levetid på mellem 30.000 og 50.000 timer, afhængigt af hvilken løsning du vælger. I praksis betyder det, at en LED-pære typisk holder mellem 12-16 år. Det er derfor en god og miljøvenlig løsning, hvor du ikke er nødt til at gå på kompromis med kvaliteten af belysningen.
I dag kan de bedste LED-pærer give den samme lyskvalitet som [glødepærer](https://www.greenline.dk/belysning/paerer/gloedepaerer=. Du får desuden mulighed for selv at bestemme, hvilken farvenuance der passer bedst til det enkelte rum. Du kan få LED i mange nuancer – fra det gyldne, varme lys til et hvidt, køligt lys.
Temperatur: Når du køber LED-spots, skal du starte med at overveje, hvilken temperatur lyset skal have. Det er vigtigt, at lyset hverken er for varmt eller koldt. Vi anbefaler, at du vælger et LED-indbygningsspot med en farvetemperatur på 2700 K. Jo højere temperaturen er, desto varmere fremstår lyset.
Farvegengivelse: Vær opmærksom på Color Rendering Index (CRI), som også bliver kaldt for farvegengivelse (RA). Denne faktor går fra 0-100, hvoraf 100 er den bedste kvalitet. De bedste LED-pærer har en CRI-værdi på omkring 95, og de befinder sig i den dyrere ende. Du kan dog sagtens nøjes med en CRI på 80, som også giver en god farve.