Sådan opsætter og tilslutter du en lampe
Har du købt en ny lampe, og overvejer du kraftigt at bede en elektriker om at hænge lampen op? Det er der ingen grund til. Du kan faktisk selv montere og tilslutte din lampe - hvad enten du har prøvet det før eller ej. Med vores simple guide om montering af lampe hjælper vi dig skridt for skridt.Tilslutning af lamper i gammelt og nyt udtag
Har du fundet en ny pendel til spisebordet, en fin natbordslampe til væggen i soveværelset eller måske en pæn gulvlampe i hyggekrogen?
Så er det ærgerligt at lade den stå skjult i mørket, fordi du ikke ved, hvordan man sætter lamper op. Det er også de færreste af os, der ofte arbejder med lamper. Derfor kan du nemt glemme, hvad der er vigtigt, når du skal montere dem.
Du må desuden skifte alle lamper i eksisterende installationer.
Heldigvis kan du sagtens selv klare el-arbejde med lidt baggrundsviden og det rigtige grej. På den måde er du bedre sikret mod løs forbindelse, brand eller stød. Og du kan spare penge på elektrikeren og blive mindre afhængig af svigerfar.
Du må desuden skifte alle lamper i eksisterende installationer. Det vil sige, at det er lovligt for dig at montere lamper i hjemmet, så længe det er synligt og tilgængeligt. Til gengæld er det ikke tilladt at trække nye kabler i hjemmet, lave nye stikkontakter eller opsætte el udendørs. Sikkerhedsstyrelsen vurderer nemlig, at bestemte installationer kræver en vis mængde viden inden for faget.
Ved du, om dine elinstallationer er lovlige? Hvis ikke, så risikerer du problemer med forsikringen og en dyr bøde. Læs vores artikel, og bestil de nødvendige dele hjem.
Følg opsætning af lampe trin-for-trin
Afbryd strømmen korrekt Før du påbegynder monteringen af din lampe, skal du sikre, at strømmen er afbrudt på eltavlen. Sluk ikke kun for kontakten i rummet, men sluk også strømmen ved det pågældende sted på eltavlen.
Brug det rette udstyr
For en vellykket tilslutning af lampen er det vigtigt at have det nødvendige udstyr klar. Dette inkluderer:
- Polsøger – Til at kontrollere spændingen
- Ligekærvet skruetrækker – Til at fjerne dækslet og sætte dine ledere fast
- Afisoleringstang – Til at afisolere dine ledere – med en afisoleringstang kan du bedre undgå at klippe kobbertrådene over end med en skævbidder.
- Spidstang – Til at hjælpe med at holde på ledningen og aflastningen, mens du monterer
Med dette udstyr og lyset slukket, er du klar til at påbegynde monteringen.
Inden du går i gang
-
Uanset om du skal erstatte en eksisterende lampe eller sætte den nye op et nyt sted, så bør du altid starte med at finde ud af, om der er spænding på det udtag, du vil montere din lampe i. Dette gør du med polsøgeren.
-
Gå ud til din eltavle og afbryd strømmen. Sæt eventuelt en lille seddel på tavlen, hvor der står, at strømmen ikke må tændes. Så er du sikker på, at der ikke er en venlig sjæl, som tænder den, mens du står og arbejder. Derefter går du tilbage til dit udtag og kontrollerer nu med polsøgeren, om spændingen er væk.
-
Skal du tage en eksisterende lampe ned, er det nu blevet tid til at fjerne dækslet fra ledningsudtaget på væggen og løse aflastningen, som fastholder lederne i udtaget. Nu kan du tage lampen ned.
Selve installationen
- Den nye lampe sættes fast i pendelophæng, krog eller beslag. Vær sikker på, at højden på lampen er nogenlunde, hvor du vil have den.
- På den nye lampe skal du nu afisolere ledningerne. Brug skævbideren til at fjerne isoleringen fra kobberet. Fjern ca. 1 cm. Når det er gjort, snor du kobberet sammen og bukker det let.
- Sæt nu dækslet til loftudtaget på ledningen – mange glemmer dette trin!
- Nu sættes ledningen under aflastningsklemmen, og denne spændes. Husk den blå leder skal til nul og den brune skal til M1.
Afslut installationen
- Dækslet sættes på igen.
- Du kan tænde for spændingen på eltavlen igen – og tænde for din lampe. Du har nu monteret din lampe.
- Hvis lampen ikke skal hænge direkte ved tilslutningsstedet, hæng den op på en krog, før du afdækker med en baldakin.
Hvis du bor i et lidt gammelt hus kan det sommetider være svært at se koderne på de gamle udtag. Her kan polsøgeren blive nyttig, for med den kan du se, hvor der er strøm i de eksisterende ledere.
Vigtig note
Hvis du er i tvivl om tilslutningen, anbefales det at stoppe og kontakte en professionel eller få hjælp fra en erfaren ven. Udforsk også flere af vores artikler og guides for yderligere hjælp.
Se flere af vores artikler og guides, så du altid har hjælpen lige ved hånden.
Sådan kan du sætte din lampe op
Når du har fastgjort bøjlebeslaget på loftet og har styr på ledningens retning, er det tid til at hænge lampen op. Sørg for, at loftet kan bære vægten af lampen, især hvis det er gipsloft, hvor du skal sikre dig, at spærfoden eller de bærende bjælker understøtter lampen korrekt.
Når lampen hænger frit, kan du begynde at tilslutte ledningen. Hvis det er nødvendigt at forlænge ledningen, kan du bruge kabelclips til at fastgøre den langs loftet eller en liste for et ryddeligt udseende. Vær opmærksom på at undgå at klippe ledningen for kort.
Nu kan du tage fat i lampen og skrue fatningen fast på pæren. Der findes mange forskellige fatninger til lamper, så vælg den rigtige fatning, der passer til din pære. Nogle almindelige fatninger inkluderer børstet stål, messing eller porcelæn. Du kan finde fatninger i forskellige designs, farver og materialer for at matche din lampe eller belysning.
Husk at tage højde for forskellige størrelser og designs af lamper, lige fra loftpendler til bordlamper og standerlamper. Når du monterer fatningen, skal du bruge en skruetrækker og sørge for, at strømkilden er slukket.
Hvis du vil skifte fatning eller udskifte pæren, skal du sikre dig, at strømmen er afbrudt. Når alt er på plads, kan du tænde for strømmen og nyde dit velplacerede og korrekt monterede lys.
Udvalgte lamper og belysning til din stil
Hængelamper, pendel eller spots - hos Greenline tilbyder vi et bredt udvalg af nye lamper til enhver indretning. Fælles for dem alle er den lave pris og smukke designs, der giver en behagelig belysning til dit behov.
Du kan blandt andet finde klassiske og minimalistiske indendørs lamper i simple farver. Disse designs er især gode til dig, der ønsker en tidløs indretning eller lamper, som nemt passer ind i boligens stil. Er dit hjem i forvejen meget hvidt og sort, kan du med fordel også sætte en lampe op, som skiller sig mere ud.
Måske skal børnene have en sjov jordklode som natlampe eller en fin bordlampe med messing-look til skrivebordet? Uanset hvad du foretrækker, så kan du finde den helt rigtige model i vores udvalg. Er det ikke tilfældet, så vil vi med glæde hjælpe dig ved at skaffe lampen hjem eller finde et godt alternativ.
Kontakt vores kundecenter, så du hurtigst muligt kan komme i gang med opsætning af din lampe.
Udstyr til opsætning af din lampe