Opsætning af spisebordslampe – sådan skal den hænge!
Spisebordet udgør en central plads i de fleste hjem. Det er her vi samles om de hyggelige måltider; søndagsmorgenmaden, der trækker ud eller en festlig aften med vennerne. Det er også her, at rigtigt mange af os lige får et par arbejdsopgaver fra hånden ved computeren, eller hvor ungerne laver lektier. Det er alt sammen aktiviteter, der kræver lys over land – eller over bordet – og det er her, din spisebordslampe kommer ind i billedet.For at få det optimale ud af din spisebordslampe, er det godt at have styr på faktorer som f.eks. størrelse, lysstyrke, og hvor højt spisebordslampen skal hænge. I denne artikel har vi samlet en håndfuld gode råd til dig, der skal til at vælge (ny) spisebordslampe, og som også gerne vil montere den mest hensigtsmæssigt.
Lampetype, størrelse og antal
Før du overhovedet når til opsætning og montering, skal du have styr på, hvilken type lampe du kunne tænke dig at have hængende over spisebordet. Hvor stor skal den være? Og kræver spisebordets længe eventuelt flere lamper ved siden af hinanden?
Når vi ser på lampetyper i denne sammenhæng, handler det i særdeleshed om, hvordan lyset spredes fra din pendel. Her kan man lave en grov inddeling i 3 forskellige typer:
-
360 graders pendel: Denne lampetype spreder et blødt, diffust lys ud i alle retninger. Selve lyskilden kan være gemt bag opalglas, rispapir eller et tilsvarende materiale, der tillader lyset at sprede sig jævnt ud fra pendlen.
-
Åben pendel: En åben pendel kan være designet i et utal af materialer, men er kendetegnet ved, at lyset falder i både opad- og nedadgående retning. På den måde får du både lys i rummet samt et mere fokuseret lys over bordet.
-
Nedadrettet pendel: Her falder lyset udelukkende nedad, hvilket bl.a. skaber et rigtigt godt arbejdslys over spisebordet. Det er også en pendel, som målretter lyset ned mod spisebordet og dermed skaber en lille lysø, der kan være med til at kreere en stemning af hygge og samhørighed rundt om bordet.
Du kan se vores flotte udvalg af pendler her.
Til spørgsmålet, om du skal vælge én stor lampe eller flere små, er svaret selvfølgelig overordnet set, at det handler om smag og behag, men der er et par tommelfingerregler, du kan have in mente.
Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvor højt over spisebordet, du hænger din lampe – og slet ikke, hvis der er tale om en pendel med nedadrettet lys.
-
Over et rundt spisebord bør du i langt de fleste tilfælde vælge at opsætte blot én lampe, da det skaber det mest harmoniske udtryk. Til gengæld kan det runde spisebord ofte godt bære en lidt større pendel.
-
Er dit spisebord mere end 180 cm i længden, kan det være en fordel med flere mindre lamper, da de nemmere vil kunne lyse bordets fulde længde op. Det kan desuden skabe en flot effekt i din indretning, og du kan eventuelt lege med udtrykket ved at opsætte forskellige pendler.
Hos Greenline.dk har vi desuden et skønt sortiment af langbordspendler, som du kan se her.
Hvor højt skal en spisebordslampe hænge?
Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvor højt over spisebordet, du hænger din lampe – og slet ikke, hvis der er tale om en pendel med nedadrettet lys. Her er der især 2 ting, du skal være opmærksom på:
-
Kan du se personen på den anden side af bordet, eller skærmer lampen for udsynet?
-
Er selve lyskilden synlig og skærer dig i øjnene, når du sidder ved bordet?
Typisk vil en pendel med nedadrettet lys hænge perfekt et sted mellem 60-70 cm over bordpladen. Er lyskilden i din pendel afskærmet, vil den ofte kunne hænge lidt højere uden at blænde dig.
Da lyskilden fra en 360 graders pendel ikke på samme måde kan genere øjnene, kan pendlen placeres en smule mere fleksibelt i højden. For at være sikker på at kunne se dine medspisere ved spisebordet, kan du hænge din 360 graders pendel i en højde af 70 cm eller derover.
Lysstyrke og farvetemperatur
Det sidste, der skal nævnes her, er din spisebordslampes lysstyrke og farvetemperatur, hvilket langt henad vejen handler om, hvilken lyskilde du udstyrer din pendel med. Det oplagte valg i dag er altid LED-pæren, som er en både bæredygtig og økonomisk belysningsløsning.
Når du skal finde den rette lysstyrke, er det LED-pærens lumenværdi, du skal kigge efter. Typisk vil du skulle vælge et sted mellem 300-1200 lumen til din spisebordslampe. Det svarer til de gammeldags glødepærers 40-75 watt. Hvor mange lumen, du skal op på, kan afhænge af forskellige forhold:
- Hvor mange andre lyskilder har du i rummet? Er din spisebordslampe den primære belysning i rummet, er det godt med lidt ekstra lysstyrke.
- Hvordan er rummets lysindfald i dagslys? Står dit spisebord ved et stort vindue eller måske i en mørkere hyggekrog?
- Hvordan er selve spisebordslampen konstrueret? Dvs. hvor meget lys, lader skærmen slippe igennem?
Hvis du ved, at der både skal arbejdes, tegnes og laves lektier ved spisebordet, men du samtidig godt kan lide at spise ved en lavere lysstyrke, kan du gå efter en dæmpbar LED-pære og på den måde få flere løsninger i én.
Du kan finde alle vores smarte LED-pærer lige her.
Farvetemperaturen måles i kelvin, og kelvin fortæller dig, hvor varmt eller koldt lyset fra din lyskilde opleves. Skal du hovedsageligt bruge din lyskilde til arbejdslys, kan det være en fordel med et køligt lys, der holder dig skarp og fokuseret, hvorimod de varmere toner er som skabt til hyggestunder. Ønsker du en farvetemperatur, der går til det hele, kan du gå efter et neutralt hvidt lys på 2700 kelvin.
Køb din nye spisebordslampe hos Greenline.dk
Hos Greenline.dk har vi over 650 pendler at vælge imellem, så uanset, hvad du foretrækker af stil og udtryk, har vi helt sikkert noget, der kan falde i din smag. Og selvom vi anbefaler, at du slukker din spisebordslampe, når du ikke bruger den, så slukker vi aldrig for den gode service, og du er altid velkommen til at kontakte vores kundeservice, hvis du skal bruge hjælp eller gode råd til din nye spisebordslampe – eller noget helt andet.