Placering af spots i loft
Spotlights er populære valg, når vi gerne vil have god belysning til at lave mad i køkkenet eller gøre os i stand på badeværelset. Men hvor og hvordan placerer du spots i loftet for at få den rigtige belysning? Se vores bud i denne guide.God belysning har stor betydning for hyggen i hjemmet og din koncentrationsevne, når du for eksempel arbejder. Her er indbygningsspot og loftarmaturer ofte en god løsning. De giver nemlig et mere præcis styring af lyset og et rigtig flot udtryk i rummet. Særligt hvis du ønsker det som lys over spejle, god arbejdsbelysning eller vil fremhæve detaljer.
Derfor er det også vigtigt, at du placerer dem rigtigt i loftet og på væggen. Det gør du ved at skabe en god harmoni mellem et blødt, diffust lys i rummet og et mere skarpt, retningsbestemt lys de steder, hvor du skal koncentrere dig.
Se for eksempel hvordan herunder.
Ved placering af spots i badeværelse
FAKTA
3 fordele ved spots i loftet-
Lysner hele dit rum flot op
-
Lækkert med god belysning ved madlavning
-
Skaber en flot og indbydende entre
Når du skal placere indbygningsspot til badeværelset, skal du skabe både et godt arbejdslys og en belysning, der kan afspejle hygge. Det er nemlig her, du lægger make-up, barberer dig eller går i bad, så et godt lys fra de rette vinkler er vigtigt.
Fokusér derfor på funktionen og type af lampe, samt hvor i rummet dine spots skal være. Din placering af spots bør have en afstand på cirka en halv meters mellemrum, da det giver et flot jævnt lys.
Vi anbefaler indbygningsspot i LED - sommetider beskrevet som LED downlight - til badeværelset. På den måde bliver du godt oplyst med et stærkt lys.
Derudover er det en god idé at montere minimum to spots over spejlet, da det giver et godt arbejdslys. Sørg for, at lamperne hænger ud fra væggen eller i loftet, sådan at lyset stråler ned mellem dit ansigt og spejlet.
Generelt er spotlights i badeværelset et enkelt og godt valg, hvis du ønsker et jævnt og pænt lys i rummet. Samtidig fylder de heller ikke særlig meget. Har du et lille badeværelse eller andre mindre rum, er denne løsning derfor genial.
Se også vores spejle med lys med nem og hurtig installation.
Husk reglerne om lys i badeværelset
Når du har valgt dine spots til badeværelset og afstanden, skal du finde ud af, hvilken zone placeringen passer til. Badeværelset er nemlig det rum i boligen, du skal være allermest varsom med, når du har med elektriske installationer at gøre.
Derfor er rummet inddelt i tre forskellige zoner med forskellige regler. Det skyldes, at fugt og vand kan trænge ind i lampen, hvis den ikke er helt støvtæt. Og som du sikkert ved, er elektricitet og vand aldrig en god kombination.

Spørg altid en professionel elektriker til råds, hvis du er i tvivl om placeringen eller dine lamper. Har du spørgsmål om vores udvalg, kan du også altid kontakte vores kundecenter.

Ved placering af spots i køkken
I køkkenet kan du stå med mange forskellige opgaver på forskellige tidspunkter af døgnet. Det kan være alt fra at tilberede mad, vaske op, arbejde og så videre. I rummet bør du derfor definere de forskellige arbejdszoner og placere dine spots, så de giver den rigtige belysning til opgaverne.
I dette rum anbefaler vi tilpas mange spots til, at lyset bliver behageligt over hele køkkenet. Når du for eksempel skal lave mad, er det vigtigt med godt funktionelle lyskilder. For du vil jo gerne se, hvad du tilbereder. Placerer du spots med stor spredning, bliver lyset dermed fordelt på et stort område.
Ved at placere spots i køkkenets loft opnår du en god generel rumbelysning. Her bør du også sikre dig, at der sidder et par spots placeret foran dig, så du ikke skygger for dig selv ved køkkenbordet. Særligt ved komfuret, under emhætten og over køkkenvasken anbefaler vi spots 20 cm fra bagvæggen og med 70 cm mellemrum. Samme regel gælder ved indbyggede spots i loftet i køkkenet.
Hvis der ikke er særlig meget dagslys i køkkenet, kan du også sætte spots på de lodrette vægge, der ligger mest i skygge. Ved spisebordet bør du placere dine spotlamper langt inde over bordet, så du bedre kan undgå skygger.
Det er desuden en god idé at tænke belysningen ind i køkkenet så tidligt som muligt. Dit valg af placering har nemlig kobling til funktionaliteten og det samlede udtryk i rummet. Overvej derfor, om der er steder i køkkenet med behov for ekstra belysning eller omvendt.
Mangler du gode tips til lys, mens du spiser? Læs vores guide om at placere lamper over spisebordet. Vi hjælper dig med både valg og montering.
Spar penge med dæmpbare spots i LED
Uanset hvilket rum du vil have indbygningsspots eller loftarmaturer til, kan det være rart at kunne tilpasse lyset efter situation og behov. Det er her, de dæmpbare pærer kommer ind i billedet. I køkkenet har du for eksempel brug for godt arbejdslys, mens du laver mad. Men ved middagsbordet vil du gerne have hyggeligt lys, der er mindre skarpt.
Vi anbefaler derfor en god lysdæmper. Med den kan du ændre lampens lys og dermed få forskellige lysstyrker til for eksempel lektier, der kræver høj farvegengivelse på tværs af bordet. Omvendt kan du skabe varme og en hyggestemning, når lyset bliver dæmpet ved den hyggelige middag.
Skal du gøre dig selv en tjeneste, før du placerer dine spots i loftet? Vælg dæmpbare lamper i LED. Ud over det lave strømforbrug, flere valg af farver og god farvegengivelse har LED-spots mange fordele. Blandt andet har de en utrolig en lang levetid på over 20 år.
Det er dog vigtigt, at du vælger lamper, der centrerer lyset i én retning og ikke sender det ud i alle retninger, så det blænder øjnene. Derudover skal du sikre, at lysdæmperen passer til dine LED-spots. Spørg eventuelt en forhandler som Greenline om hjælp, da nogle dæmpere kan beskadige pæren.
Populære spots