Lysterapi
Lysterapilamper kan indgå som en del af et terapiforløb mod vinterdepression hjemme hos dig selv. Mange af lamperne er nemlig godkendt som medicinsk udstyr. Men lampen er også skabt til gode hyggestunder, hvis du bruger den som læselampe, daggry- og solnedgangssimulator eller som radio. Se udvalget herunder.
3 klare fordele ved lysterapi
Mere energi i vinterhalvåret
I vinterhalvåret, når det er mørkt, både når du står op og kommer hjem fra arbejde, oplever mange at miste energien. Lysterapi udsender et simuleret dagslys helt uden skadelig UV-stråling.
Øger serotonin i hjernen
Serotonin er et lykkehormon, som vi producerer i hjernen. Signalstoffet giver os en følelse af glæde og veltilpashed og opstår, når vi gør noget godt for os selv. Mangler vi serotonin, kan det føre til en tilstand af depression.
Stabiliserer døgnrytmen
Lysterapi kan hjælpe dig med at få styr på døgnrytmen. Mange lamper med lysterapi kan vække dig blidt med simuleret dagslys, og de samme lamper kan hjælpe dig med at lukke ned for dagen ved at simulere lyset fra en solnedgang.
-
1
Hvornår på dagen skal man bruge lysterapi?
Det anbefales at bruge lysterapilampen om morgenen, når du er stået op. Du kan f.eks. bruge lampen, imens du spiser morgenmad eller læser. Bruger du lampen til lysterapi, inden du skal sove, er der stor sandsynlighed for, at det vil påvirke din nattesøvn negativt, eller at du vil have svært ved at sove. Morgener og dagtimer er derfor den klare anbefaling. Det anbefales derfor ikke at bruge lysterapi efter kl. 18.00.
-
2
Hvor lang tid skal man bruge lysterapi?
Jo længere væk fra lampen du sidder, jo længere tid anbefales du at bruge lampen. De fleste lamper lyser med 10.000 lux, og sidder du med en afstand på cirka 30 centimeter vil 30 minutter være passende. Sidder du cirka en halv meter fra lampen, kan du med fordel forlænge behandlingstiden til en time. Lampen bruges som behandling imod vinterdepression i 7-14 dage ad gangen eller efter behov. Konsultér gerne din egen læge ved svære symptomer.