Røgalarmer
Din røgalarm er din allerbedste livsforsikring, når det kommer til at sikre dig mod brand og røgforgiftning. En røgalarm kan betyde forskellen mellem liv og død, ja, faktisk er chancen for at overleve en brand mere end dobbelt så stor, hvis du har installeret en røgalarm.
3 tips til placering af din røgalarm
Så højt som muligt
Røg søger opad, så det er vigtigt, at du får placeret din røgalarm på loftet og gerne på loftets højeste punkt. Placerer du din røgalarm på væggen, kan du risikere, at den først meget sent registrerer røgudviklingen.
På alle etager
Bor du i hus med flere etager eller i etageejendom, er det vigtigt, at der placeres en røgalarm på alle etager. Sørg gerne for, at de er serieforbundet, så din røgalarm på 1. sal også hyler, når den i stueetagen opfanger røg.
Tæt på soveværelser
Hvis ild og røg opstår i nærheden af dit soveværelse midt om natten, når du og din familie ligger og sover, er det altafgørende, at der sidder en røgalarm tæt på til at registrere og advare om faren.
-
1
Hvordan slukker man en røgalarm?
Der kan være flere årsager til, at din røgalarm går i gang i utide og sætter i gang med den famøse hyletone. Er det tilfældet, kan man godt gå lidt i panik og skynde sig at flå batterierne ud af røgalarmen. Dette er dog ikke den optimale løsning, da alarmen kan tage skade, hvis du er for hårdhændet. Den bedste måde at lukke munden på røgalarmen er at vifte røg og damp væk med en avis eller et viskestykke og eventuelt lufte ud i boligen samtidig. Så holder hyletonen op af sig selv.
-
2
Hvad er forskellen på en røgalarm og en brandalarm?
De to kan nemt forveksles, da en røgalarm i vid udstrækning også advarer mod brand i din bolig, men forskellen er, at røgalarmen registrerer røg, hvorimod brandalarmen registrerer temperaturstigning og altså reagerer på varme. Dvs. at der kan komme en ret voldsom røgudvikling, som brandalarmen ikke opfanger, men som faktisk kan give dig og din familie røgforgiftning. Derfor anbefales røgalarmen altid til private hjem.