Indeklima og luftfugtighed
Meget fugt er ikke blot noget, du finder i regnskove – du kan også få fugtig luft i dit hjem. Desværre kan et indeklima med høj fugtighed skabe grobund for skimmel og bakterier. Omvendt har du det heller ikke for godt i den tørre luft. Hvad gør du så? Læs anbefalinger om, hvordan du skaber den perfekte kombination af luftfugtighed og et sundt indeklima.
Hvad er optimal luftfugtighed i indeklima?
Så høj må luftfugtigheden være
- Under 30-40 procent: Niveauet er for lavt. Her stiger risikoen for, at du vil opleve gener som følge af et tørt indeklima
- Mellem 40-60 procent: Du har et normalt niveau, der bør være i den lave ende, hvis det er vinter og omvendt, når det er sommer
- Over 60-70 procent: Har dit indeklima en relativ luftfugtighed over dette niveau, kan du opleve problemer som for eksempel skimmelsvamp
En optimal luftfugtighed er anbefalet til at være på mellem 40 og 60 procent fugtighed. Så får du det hverken for fugtigt eller for tørt indeklima i hjemmet. Ved meget lav luftfugtighed indendørs kan du blandt andet få tørre slimhinder. Modsat kan du opleve, at det er meget svært at slippe af med varmen, hvis der er for høj luftfugtighed – lidt ligesom når du sidder i en sauna.
Dog afhænger den optimale luftfugtighed af årstiden. Temperaturen udenfor har nemlig en betydning for, hvor meget damp der er i luften. Hvis luften for eksempel er minus 10 grader C, kan den maksimalt rumme 1,5 gram vanddamp pr. kilogram tør luft. Er luften 22 grader C, kan den samme mængde rumme 16,5 gram damp.
Generelt svarer luftfugtighed til, hvor meget fugt der er i luften. Her bruger man oftest begrebet ‘relativ luftfugtighed’, når det gælder indeklima. Det vil sige den mængde vanddamp, som der er i luften lige nu, sammenlignet med hvor meget vand luften kan holde ved en given temperatur. Blandt andet stiger den relative luftfugtighed næsten 10 procent, hvis du sænker temperaturen fra 25 grader til 21 grader C.
Derudover er der begrebet ‘absolut luftfugtighed’, der beskriver den maksimale mængde vanddamp, som luften kan indeholde. For eksempel kan varm luft indeholde en hel del fugtighed, mens kold luft kan have meget mindre.
3 tips: Sådan kan du undgå et for fugtigt indeklima
Er der dug på ruderne, små, sorte pletter i vindueskarmene eller har du følelsen af at træde ind i en sauna? Så er den relative luftfugtighed for høj. Der er heldigvis flere gode måder at holde temperaturen og dermed fugten stabil. Du bør blandt andet:
1. Lufte ud flere gange dagligt - og helst i 5-10 minutter
Gennemtræk hver dag og hele året har en positiv effekt på indeklimaet. Blandt andet kommer der frisk luft, du kommer hurtigere af med partikler fra madlavningen, og du undgår bedre skimmelsvamp samt støvmider.
Luft derfor også ud, når du laver mad og går i bad - og når du er færdig. Luftfugtigheden kan let komme op på 100 procent (det kan du se ved, at spejlet dugger). Du bør dog holde døren lukket til badeværelset lukket, mens du er i bad.
Har du et ventilationsanlæg, så sørger anlægget for et tilpasset flow i luften. Vi anbefaler alligevel, at du alligevel åbner vinduerne en gang om dagen. Hvis dit hus er meget tæt, kan du også få lavet udluftningsspalter i vinduer eller vægge.
Find en god affugter, der kan bekæmpe skimmelsvamp.
2. Undgå stor forskel i varme og kolde rum
Det kan virke unødvendigt at varme i kælderen, hvis du aldrig opholder dig i rummet - og mange af os kan også godt lide et dejligt koldt soveværelse. Men kolde rum lokker fugt, hvilket får den relative fugtighed til at stige. Det kan skabe kondens og i sidste ende skimmelsvamp.
Temperaturen i dine rum bør derfor være nogenlunde samme temperatur - og ikke med mere end fem graders forskel på de kolde og varme rum. Hold temperaturen over 17-18 grader - gerne omkring de 20-22.
Du bør desuden give luften fri passage ved at holde døre åbne. Så kan hele boligens rumfang tage imod fugten. Hvis du sover bedst ved en lavere rumtemperatur, så luft ud i soveværelset, inden du går i seng.
3. Sæt ikke det våde tøj indenfor
Det er sjældent en god idé at tørre tøj indenfor, fordi det kan give problemer med et fugtigt indeklima. En typisk vask på seks kilo tøj fordamper nemlig cirka to liter vand, mens den hænger på tørresnoren. Og hvor ender fugten, hvis det er indenfor? I hjemmets vægge og møbler.
Tør i stedet udenfor hele året rundt, i en tørrekælder eller brug tørretumbleren. Du kan med fordel etablere mekanisk udsugning eller tilføje en badventilator på badeværelset. Vaskemaskine og tørretumbler vil nemlig altid afgive fugt, hvorfor god udluftning er vigtigt i de rum, hvor de står.
3 tips: Sådan kan du undgå for tørt indeklima
Du ved efterhånden nu, at fugt er skidt for hjemmet - men det er en lav relativ luftfugtighed også. Du risikerer nemlig at få symptomer som irriterede slimhinder eller tørre øjne. Måske oplever du også, at dine læber er tørre, eller huden klør? Det ses ofte i kombination med for tør luft og støv i hjemmet.
Typiske symptomer på for tørt indeklima
- Irriterede, tørre øjne
- Tørre slimhinder og tør hud
- Øget risiko for inflammation
- Hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær
Problemet er størst i nyere boliger, hvor der er installeret ventilationsanlæg, som skifter luften ud - særligt om vinteren. Den kolde luft er nemlig mere tør om vinteren end om sommeren. Når den kolde luft udefra trænger ind i vores boliger via udluftningsanlæg og bliver opvarmet, bliver den endnu mere tør.
Huset kan også mærke konsekvenserne ved for tørt indeklima. Særligt træ bliver påvirket, hvor gulvet kan begynde at knirke, og der kommer afstand mellem brædderne - i værste fald kan det ende med udtørringsrevner.
Heldigvis er der flere måder, hvor du kan lægge det tørre indeklima bag dig og tilføre fugt.
1. Sænk temperaturen til 20-22 grader
Hvis du har problemer med tør luft, der svarer til en relativ luftfugtighed under 30 procent, bør du forsøge at øge luftfugtigheden. Det gøres i de fleste tilfælde bedst ved at sænke temperaturen til 20-22 grader C. På den måde kan du lette symptomer forårsaget af tør luft. Prøv blandt andet med smart temperaturstyring.
En anden god hjælper er at købe en befugter, der – modsat en affugter – tilfører fugt til rummet og får den relative luftfugtighed til at stige. Du skal dog indstille maskinen korrekt, så det ikke bliver for fugtigt. Derudover er det vigtigt, at du gør luftfugteren ren, så der ikke kommer bakterier, der kan sprede sig til luften indendørs.
2. Sæt tørrestativet indenfor
Det kan virke meningsløst med en anbefaling om at tørre tøj indenfor, når vi næsten lige har skrevet det modsatte. Du kan nemlig opleve problemer som skimmelsvamp, hvis det fugtige klima er der for længe.
For lav fugtighed indendørs ses typisk om vinteren og skyldes især hård frost
Du bør da også kun gøre det, hvis du har en meget lav luftfugtighed og kun tørrer tøjet på badeværelset. Rummet kan nemlig klare større mængder af vand og fugt, og herfra kan fugten sprede sig til resten af boligen.
3. Mål fugtigheden med et hygrometer
Er du i tvivl, om dine symptomer skyldes tørt indeklima? Så kan du måle luftfugtigheden med et hygrometer. Hvis resultatet viser under 30 procent, kan du i de kolde måneder lufte mindre ud, så fugten bliver inde. For lav fugtighed indendørs ses typisk om vinteren og skyldes især hård frost
Du kan også ændre på dit mekaniske ventilationsanlæg og skrue ned på det laveste trin. Det er dog vigtigt, at du får langsomt reguleret op igen, når foråret begynder. Et for stort skift kan give problemer med fugt og skimmelsvamp i de varme sæsoner.