Radon
Oplever du radon-symptomer? Bestil en radonmåler fra vores udvalg. Radon er en radioaktiv luftart, som normalt er ganske ufarlig. Men for meget radon øger risikoen for lungekræft, hvis du får det i for store koncentrationer. Det er derfor vigtigt med radon-måling for at finde ud af, om risikoen for radioaktiv stråling er høj i dit hus.
Hvad er radon?
Radon er en naturlig og radioaktiv gasart i jordens undergrund. Gassen bliver dannet, når grundstoffet radium henfalder, og som du finder overalt i Danmark. Bagefter siver radon op gennem jorden og op til overfladen. I luften henfalder gassen, hvilket danner radioaktive isotoper af tungmetaller.
Fakta om radon
- Radon er naturlig radioaktiv gas, der dannes i jorden gennem forfald af grundstofferne uran og radium
Da radon er en luftart, kan gassen trænge igennem selv helt små revner og utætheder i bygningernes fundament. Radongas er derfor til stede i luften overalt – både indendørs og udendørs. Derudover kan der være små mængder i vandet. Du vil derfor ofte finde radon i alt fra byggematerialer som beton og undergrunde med grus samt sten.
Koncentrationen af radon varierer meget, alt efter hvor du bor og boligens konstruktion. Ligeledes er der normalt mere radon i luften, hvis du er i kælderen frem for på en af de andre etager. Her kan radon nemlig trænge gennem både rummets vægge og gulv, ligesom du er tættere på de byggematerialer i boligen med mest radon.
Radon i boligen er særlig høj ved:
-
Klipper og moræneler i undergrunden
-
Bygninger uden kælder
-
Utætheder i fundamentet
-
Lavt luftskifte (tæt hus og dårlig udluftning)
-
Placering på Sjælland, øerne eller Bornholm
Dog kan du hverken lugte, smage, se eller føle radon. Der er heller ingen symptomer på radon som hoste eller åndedrætsbesvær. Det gør den radioaktive stråling svær at opdage, før du måske bliver syg af den.
Få overblik over radonniveauet i dit hjem eller på arbejdet.
Er radon farligt for dit helbred?
I mindre doser er radon helt ufarlig for helbredet. Gassen bliver nemlig fortyndet så meget i luften, at koncentrationen falder til et niveau, der som udgangspunkt ikke er sundhedsskadelig. Hvis radon trænger ind i din bolig eller virksomhed, er den altså umiddelbart ikke så skadeligt, da den er relativ svag.
Men hvis du bliver udsat for en større mængde dagligt og i mange år, så er snakken en anden. Et for højt radonniveau øger nemlig risikoen for at udvikle lungekræft over en periode på 10 til 40 år. Der er også en øget risiko for akut lymfatisk leukæmi hos børn, ifølge Kræftens Bekæmpelse.
Radon kan være medvirkende årsag til alvorlige helbredsproblemer som lungekræft.
En høj koncentration af radon kan altså være farligt for helbredet. Det er fordi, gassen bliver nedbrudt i luften til andre radioaktive stoffer, som kan sætte sig på støv og røg i dit hjem. Når du så trækker vejret og indånder disse partikler, kommer de radioaktive stoffer ned i lungerne, hvor en del af dem bliver siddende og afgiver farlig stråling.
Hvis du ryger, bør du være endnu mere opmærksom på radon i hjemmet, da risikoen for lungekræft er 25 gange højere for rygere end ikke-rygere. Faktisk anslår verdenssundhedsorganisationen WHO, at radon er den næstvigtigste medvirkende årsag til lungekræft efter aktiv rygning.
Hos Sundhedsstyrelsen skriver de, at radon i danske boliger er en medvirkende årsag til omkring ni procent af alle nye tilfælde af lungekræft. Det vil sige cirka 300 personer om året – til sammenligning var der 199 personer, der blev dræbt af trafikuheld i 2019.
Få gode råd til en sundere og mere tryg hverdag i vores tips og guides.
Tjek måling af radon ved høje radonniveauer
Mængden af radon i dit hus kan kun ses ved måling. Det er let og relativt billigt, og du kan gøre det selv. Du skal blot kontakte et firma, der laver radonmålinger, og få tilsendt en radonmåler (eller flere), som du selv sætter op. Det er bedst at gøre om vinteren. Bagefter venter du i to-tre måneder, inden du returnerer dine radonmålere, hvor du kort tid efter vil få resultatet.
Hvis din måling af radon viser …
- Under 100 Bq/m3: Du behøver ikke gøre mere end blot at lufte ud
- Mellem 100-200 Bq/m³: Energistyrelsen anbefaler mindre ændringer som mere ventilation, og tjek af synlige revner samt sprækker
- Over 200 Bq/m³: Overvej større tiltag som for eksempel et radonsug, der leder gassen ud af hjemmet
En radonmåler måler i becquerel pr. m³ luft (Bq/m³). Hvis du for eksempel måler radon til at være 200 Bq/m³, betyder det, at der i hver kubikmeter af indeluften bliver sendt radioaktiv stråling fra 200 radon-atomer.
De danske anbefalinger (og krav for nybyggeri efter 2010) lyder, at niveauet ikke bør overstige 100 Bq/m3. Dog vurderer Sundhedsstyrelsen, at 350.000 enfamiliehuse i Danmark har forhøjet radonniveau på over 100 Bq/m3, mens omkring 65.000 boliger ligger over 200 Bq/m3.
Radonniveauet afhænger i stor grad af, hvornår din bolig blev bygget. Nyere bygninger fra 2010 og senere har nemlig ofte et lavere radonindhold end ældre bygninger. Byggeåret kan altså have betydning for, om der er for højt radonniveau i dit hus. Bor du i et hus, der er fra før 2010? Heldigvis er der flere måder at bekæmpe for meget radon i hjemmet.
Se vores store udvalg af måleinstrumenter til huset.
Sådan kan du nedbringe koncentrationen af den radioaktive stråling Mængden af radon vil hurtig stige, når dine vinduer er lukkede. Udluftning og gennemtræk hver dag er derfor den mest simple løsning til at sænke mængden af radon i luften. Sørg for et sundt indeklima og frisk luft. Du kan eventuelt supplere din almindelige udluftning med friskluftventiler, som hjælper med et mere kontinuerligt luftskifte.
Har du mekanisk ventilation, så sørg for, at anlægget er indstillet korrekt. Du kan også sætte sug under fundamentet. Det suger radon op fra under gulvet og fører det gennem rør op over boligens tagryg.
Radon siver blandt andet igennem:
- Konstruktionsfejl
- Revner i gulvet
- Hulrum i vægge
- Utætte vandrør
- Revner i flisegulv
- Revner i vægge
- Vandforsyning
Vær opmærksom på, at for lille et luftskifte kan være med til at øge mængden af radon. Omvendt kan et for højt luftskifte også være med til at øge koncentrationen, da du risikerer at skabe et endnu lavere tryk inde i boligen, så den radioaktive gas bliver suget op fra jorden under husets konstruktion.
Virker udluftning ikke, er tætning af bygningen også en god måde at forhindre radon i at trænge ind i boligen. Undersøg de konstruktioner, der grænser op mod jord, og sørg for, at der ikke er revner, sprækker eller utætheder i boligens konstruktion. Det er i dag et krav, at huse med konstruktion direkte mod undergrunden skal være lufttætte ifølge bygningsreglementet.
Har du ikke det rigtige værktøj? Kontakt en professionel, eller besøg vores sortiment inden for værktøj til mange opgaver.
Derudover skal din bolig være korrekt ventileret. Ofte kan dårlig ventilation ses ved dug på indersiden af ruderne og mug eller fugt på ydervæggen. Har du for høj luftfugtighed, kan du undgå skimmelsvamp og hovedpine med tips fra vores artikel om et bedre indeklima.
Dårligt indeklima? Vi hjælper dig
Som tidligere nævnt kan dårlig indeklima være med til at skabe høje koncentrationer af radon i boligen. Det vil vi hos Greenline naturligvis gerne hjælpe dig med. Vi tilbyder blandt andet et stort udvalg inden for varme og ventilation - for eksempel varer, der kan sænke luftfugtigheden og stabilisere den rigtige temperatur i alle rum.
Finder du ikke, hvad du leder efter, så behøver du ikke gå forgæves. Du er nemlig velkommen til at kontakte vores fagudlærte kundeservice, som foreslår et godt alternativ eller bestiller din ønskede hjem, hvis det er muligt.