Måling af indeklima
Har du mistanke om dårligt indeklima i hjemmet eller på arbejdspladsen? Et sundt indeklima er vigtigt, hvis du gerne vil undgå dårlig ventilation, uhensigtsmæssig luftfugtighed og skadelige partikler. Men hvordan måler du dit indeklima? Og hvornår ved du, om luften er god nok? Læs mere om det herunder, og få god udluftning med vores hjælp.
Derfor bør du undgå dårligt indeklima
I Danmark bruger vi en del tid indenfor og endnu mere, hvis vejret er dårligt. Faktisk er vi i gennemsnit 80-90 procent af livet indendørs. Derfor er det vigtigt, at dit indeklima er sundt og behageligt at være i. Desværre kan dårlige vaner med for lidt udluftning og for lidt viden gøre det svært for os at finde ud af, hvornår luftkvaliteten i hjemmet er sund.
Symptomer på dårligt indeklima
- Hovedpine eller træthed
- Koncentrationsbesvær
- Kløe eller irriterede slimhinder
- Svimmelhed eller kvalme
- Værre astma- eller allergi-symptomer
Oplever du et eller flere af ovenstående symptomer, når du er indenfor? Så bør du måle dit indeklima.
Måske kæmper du også med fugt og skimmelsvamp? Eller bor du i et gammelt hus med byggematerialer, der afgiver farlige stoffer til luften? Alle kan påvirke dit helbred og dermed din livskvalitet negativt. For eksempel kan du opleve irriterede øjne, hoste, hovedpine, træthed og allergi, men også mere alvorlige sygdomme som kræft og hjerte-kar-sygdomme.
Læs også: Er indeklimaet i dit hjem fyldt med radon?
Lang hen ad vejen kan du løse et dårligt indeklima på flere simple måder. For eksempel ved jævnligt at lufte ud hver dag, holde ens temperatur i hele boligen, begrænse brugen af stearinlys og ild, ikke ryge indendørs samt sørge for regelmæssig rengøring med så lidt kemi som muligt.
Men visse forhold kan du ikke fikse med ovenstående råd. Farlige og sundhedsskadelige partikler kan være svære at lugte eller på anden måde mærke – blandt andet utilstrækkelig ventilation med højt CO2-indhold, partikler og radon i luften. Du kan med det blotte øje heller ikke danne et indtryk af mængden af støv og fibre i luften.
Der er med andre ord god grund til at gøre noget ved indeklimaet, hvis det er dårligt. Og det kan du heldigvis gøre med måling af indeklima.
Test og måling af indeklima - Er dit godt nok?
Det er muligt at teste dit indeklima med måling. Både markedet og firmaer tilbyder nemlig flere slags udstyr, der måler alt fra CO2, fugt, tør luft, radon og lignende. Du kan tilmed få besked om, hvornår det er på tide at lufte ud. På den måde kan du nemmere finde ud af, om dine gener skyldes et usundt indeklima og få løst problemet.
Med test og måling af indeklima kan du gøre både dig selv og din bolig en stor tjeneste. Når du eller andre er indenfor, bliver der automatisk afgivet en masse fugt. Det gælder både, når der bliver taget bad, vasket tøj, sovet eller lavet mad. Den fugt skal imidlertid ikke hobe sig op i din bolig eller på arbejdsplads – så er det, indeklimaet bliver usundt.
Tip 1: Lav målinger af fugt i rummet
Det optimale indeklima afhænger af mange faktorer, herunder luftfugtigheden. Er den relative luftfugtighed for høj, kan det give kondens på ruder eller vægge og dermed gode vækstbetingelser for skimmelsvamp. Det kan være skadeligt at indånde, ligesom mugpletter heller ikke er rart at lugte.
Har du problemer med skimmel eller fugt, kan du købe en fugtighedsmåler - også kendt som et hygrometer. Med den kan du måle, hvor høj den relative luftfugtighed er i din bolig eller på arbejdspladsen. Indendørs skal fugtigheden i luften være mellem 40-60 procent, hvoraf niveauet skal være i den lave ende om vinteren og i den høje ende om sommeren.
Find et pålideligt hygrometer eller fugtighedsmåler i udvalget.
Vær opmærksom på, at rummet heller ikke må være for tørt. Et indeklima med lav fugtighed kan give irriterede slimhinder, øjne og kløende hud samt en øget risiko for inflammation. Rummene bør derfor have temperaturer på mellem 20-22 grader C og en relativ luftfugtighed over 30 procent. Her kan en befugter også være til gavn.
Tip 2: Tjek for radon i bygningen
Er der en stor koncentration af radon i din bygning? Det er en naturlig, radioaktiv gasart, der kommer fra undergrunden. I små mængder er gassen ufarlig, men bliver du udsat for meget radon i flere år, kan du risikere at udvikle lungekræft. Risikoen er endnu større - 25 gange - hvis du samtidig ryger.
Du kan måle luftens indhold af radon med specielt måleudstyr kaldet for en radonmåler. Den skal du få tilsendt af et firma, du selv kontakter, hvorefter du sætter den op i hjemmet. Efter en længere periode på to-tre måneder returnerer du din radonmåler, hvorefter du vil få svar. Det er bedst at gøre om vinteren, da du lufter mere ud om sommeren og dermed får en urealistisk lav mængde af radon.
Se vores store udvalg af måleinstrumenter til huset.
Tip 3: Få CO2 måler til indeklima
Mængden af CO2 i indeklimaet kan du måle med forskellige CO2-klimamålere og kuliltealarmer. Arbejdstilsynet anbefaler en CO2-grænse på maksimum 1.000 ppm (parts per million). Der går ikke ligefrem en sirene i gang, hvis der er for høje værdier, men du bør stadig gøre noget ved symptomerne.
Den bedste løsning er hyppig udluftning i 5-10 minutter hver dag. Det er særligt en god idé at lufte ud med gennemtræk – også i børneværelset. Lad dørene stå åben hele døgnet, så “forurening” og fugt i luften kan blive fordelt rundt i boligen.
Du kan også selv teste systemet derhjemme med en vejrstation. Blandt andet udvikler NetAtmo banebrydende produkter, som både kan måle CO2-niveau, fugtighed, lydniveau og temperatur i indeklimaet.
Tip 4: Hold boligen tilpas tør med en affugter
Er udluftning ikke tilstrækkelig eller vanskelig at opretholde, så kan du også skaffe dig en affugter. Det er en maskine, der trækker fugten ud af luften med formålet om et bedre og mindre fugtigt indeklima. Affugteren er nem at rykke rundt på, så du kan affugte i hele boligen.
Ved at sætte affugteren til strøm, analyserer den luften og hiver fugten ind i maskinen. Bagefter bliver det afledt som vand i enten et afløb eller en vandtank. Du kan især få gavn af en affugter i kældre og sommerhuse, hvor dårligt indeklima er størst på grund af fugt. Vær dog opmærksom på, at luften ikke bliver for tør.
Se vores billige affugtere her.
Skab det bedste indeklima i dag
10 gode råd til sundt indeklima
- 1: Jævnlig udluftning
- 2: Ens temperatur i hele boligen
- 3: Regelmæssig rengøring
- 4: Begrænset kemi
- 5: Emhætte under madlavning
- 6: Lukket dør til badeværelset ved bad
- 7: God ventilation i hele huset
- 8: Tør ikke tøj indendørs
- 9: Ingen kondens på vinduer
- 10: Åbne døre om natten
Utilpashed på grund af indeklimaet kan påvirke både din søvn, din koncentrationsevne og din produktivitet på arbejdet. Samtidig kan indeklimaproblemer gøre dig syg og give gener i hverdagen. Har du i forvejen astma eller følsomme luftveje, er et godt indeklima særdeles vigtigt. Mange går i årevis med symptomer, som forværres med tiden og truer helbredet alvorligt.
Så der er god grund til at tage generne alvorligt, hvis du vil sikre dig sunde leveår. Og der er heldigvis mange muligheder for at undersøge årsagerne med måling og test af indeklima, så du kan starte de gode vaner.